Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket szolgáltatásaink fejlesztésében. Továbbbi információ

Gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma

A C-vitamin segít a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, és hozzájárul a normál kollagén-képződéshez, és ezen keresztül a porcok, a csontok, az erek, a fogíny, a fogak és bőr normál állapotának fenntartásához. Ezen kívül segít fenntartani az immunrendszer normál működését intenzív edzés alatt és után (ez a hasznos hatás plusz 200 mg C-vitamin bevitelével érhető el, az ajánlott napi C-vitamin-bevitel felett)!

ÉLELMISZEREK VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TARTALMA – MENNYI IS AZ ANNYI?

Gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma (mg/100 g, szüreteléskor)
Útmutató a vitaminokhoz

 

Gyakran olvassuk, halljuk, hogy a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét elsősorban természetes táplálkozással tanácsos biztosítani. Ehhez segítségül táblázatokban, szemléletes ábrákon foglalják össze nekünk a különböző élelmiszerek vitamin- és ásványi anyag tartalmát Viszont a különböző zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalmát közlő táblázatok, ábrák általában elfelejtik megemlíteni, hogy ezek az adatok a frissen szedett, szüretelt zöldségekre, gyümölcsökre vonatkoznak. Azonban nemcsak a feldolgozás, de már a szimpla tárolás is csökkenti az élelmiszerek mikrotápanyagtartalmát. Száz évvel ezelőtt a szürettől a fogyasztásig maximum két nap telt el. Jelenleg a két hét a jellemző. A vitaminveszteség a gyors fagyasztással viszonylag alacsony szinten tartható, de még akkor is van egy 30 százalékos csökkenés. Amikor azonban például szupermarketben vásárolunk, az adott élelmiszer tényleges vitamintartalmáról csak hozzávetőleges információink lehetnek.

 

A zöldségek C-vitamin tartalmának változása tárolás hatására
Útmutató a vitaminokhoz

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin