Speciális
Zsíros kérdés
2016. 10. 25. 11:12:29
Zsírok, olajok. Telítetlen, telített. Jó zsír, rossz zsír. Most akkor ellenség vagy barát? Mik is ezek egyáltalán? Öntsünk tiszta vizet a pohárba.
Tudtad? 12.
2016. 10. 11. 01:47:17
Tudtad-e, hogy a fűszerek és a hagyma segítik az emésztést? Fűszereink jelentős része keleti eredetű, ahol legfontosabb feladata az ételek tartósítása és nem ízesítése volt. Sok fűszernövényünk enyhén antibiotikus hatású, így szabályozza a bélbaktériumok növekedését. A legtöbb fűszernövény fokozza a hasnyálmirigyünk enzim termelését, így javítja az emésztés hatékonyságát. A hagymafélék ráadásul nagy mennyiségű vízoldékony rostot tartalmaznak, melyek segítik a normál bélflóra megtelepedését, túlélését.
Tudtad? 10.
2016. 10. 11. 01:43:43
Tudtad, hogy a civilizált emberek jelentős része lusta rágni és pislogni? Azok, akik egész nap monitorra meresztik a szemüket, hajlamosak egyre ritkábban és egyre tökéletlenebbül pislogni. A nem megfelelő pislogás során a két szemhéj nem záródik, így a szemgolyónk a fedetlenül maradt sávban kiszárad, bevörösödik, begyullad. Hasonlóan kényelmesek vagyunk a falatok megrágásával. Túlságosan hozzászoktunk a puha, omlós falatokhoz, ezért a nyers ételeket nem rágjuk meg kellőképpen. Pedig a rágás nagyon fontos, hiszen könnyíti az emésztést, hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, csökkenti a bélgáz képződését, elősegíti az emésztőenzimek termelését. Egy könnyebb falatot elég 3-4-szer megrágni, míg egy nehezebb hús falatra 25-30-szor is rá kell harapnunk.