A D-VITAMIN SZEREPE
A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer és az izmok normál működéséhez, valamint a csontok, a fogak normál állapotának fenntartásához, illetve a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához.
Az aktív D-vitamin képződési folyamata
A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a D-vitamin messze nem csupán a csontok egészségéhez járul hozzá. A nem éppen engedékenységéről híres Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a következő hatásokat hivatalosan is elismerte:
A D-vitamin hozzájárul
- a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához
- a vér normál kalciumszintjének fenntartásához
- az egészséges csontozat fenntartásához
- az egészséges izomfunkció fenntartásához
- a normál fogazat fenntartásához
- az immunrendszer normál működéséhez
A D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban. Az újabb kutatásokkal párhuzamosan, a D-vitamin bevitelére vonatkozó orvosi ajánlás is közel tízszeresére emelkedett a korábbi ajánlásokhoz képest. Felnőtteknek napi 1500–2000 NE D-vitamin bevitele ajánlott, amely a napfény nélküli hónapokban önmagában a táplálékkal legtöbbször nem biztosított.
A hagyományos magyar konyhát követők ugyanis maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a tőkehalmáj olajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle étrendkiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni.
A LEGMAGASABB D-VITAMIN TARTALMÚ ÉLELMISZEREK
Tőkehalmáj olaj, 1 evőkanál | 924 |
Lazac, roston sült, 100 g | 284 |
Makréla, roston sült, 100 g | 352 |
Tonhal, sós lében, 100 g | 144 |
Szardínia, konzerv, sós lében, 100 g | 184 |
Margarin, dúsított, 20 g | 62 |
Korpapehely, 30 g | 52 |
Tyúktojás, 50 g | 36 |
Borjúmáj, sült, 100 g | 36 |
Az elégtelen D-vitamin bevitel lehetséges okai
Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebb természetes napsugárzás éri bőrünket. Miért? Ennek több oka is van:
1.
|
A légkondicionálás elterjedése – kevesebbet tartózkodunk a szabad ég alatt. |
2.
|
Az otthoni szórakozás térnyerése – multi-médiás eszközök, internet, stb. – ennek következtében a gyerekek kevesebbet játszanak a szabadban. |
3.
|
A szabadlevegőn való munkavégzés csökkenése – egyre több irodai munka. |
4.
|
A lakosság városokba való áramlása, a vidéki élet háttérbe szorulása. |
5.
|
A fehérebb bőrszín divatosabbá válása. |
6.
|
A bőrráktól való túlzott félelem miatt kevesebbet napozunk. |
7.
|
Kisebb koleszterin-bevitel – ami szükséges a D-vitamin előállításához. |
8.
|
Fokozottabb elhízottság – a túlsúlyos emberek D-vitamin igénye magasabb! |
9.
|
Gyakoribb üdítőital-fogyasztás – fokozott foszforbevitel. |
10.
|
A nagyüzemi állattartás térnyerése – a szabad levegőn tartott állatok húsa több D-vitamint tartalmazott. |
11.
|
D-vitamint „fogyasztó” vagy blokkoló gyógyszerek használatának növekedése. |
12.
|
Több ablak. Az ablakok csak a UVA sugarakat engedik át, amelyek viszont rombolják a D-vitamint. A falak egyre nagyobb hányadát teszik az ablakok (otthon, irodákban). |
13.
|
A magasabb sófogyasztás csökkenti a bevitt D-vitamin hatékonyságát, mivel fokozza a magnézium és a kalcium kiürülését a szervezetből. |
A D-vitamin hiány következményei
A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. Megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken.
Az autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának megemelkedett kockázatával.
A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.
Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin- hiány bizonyítottan rizikótényező. A D-vitamin-hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést.
Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik. Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát.