Az emberi szervet számára szükséges „étrendi” króm alatt a háromszorosan pozitív töltésű ionos formát értjük (Cr3+). A króm mindenhol megtalálható körülöttünk; a levegőben, a vízben, a talajban, a táplálékunkban. Főleg a húsok, rákok, halak, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, valamint néhány gyümölcs és zöldség tartalmazza jelentősebb mennyiségben. A többi nyomelemhez hasonlóan az élelmiszer előállításának körülményei befolyásolják a mennyiségét.
A króm biológiai jelentőségére egy patkányokon végzett kísérlet során derült fény az 1950-es években. Felfedezték, hogy a sörélesztő megelőzi a normál vércukorszint fenntartásához szükséges képesség csökkenését, ami a patkányok életkorának előrehaladtával jár (ez az ember időskori kettes típusú cukorbetegségéhez hasonló).
A kettes típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy elég inzulint termel, de az izom és más szövetek ellenállóak lesznek az inzulinnal szemben, ami a vércukorszint nehézkes szabályozásában nyilvánul meg. Számos vizsgálat során tanulmányozták a krómkiegészítők hatásait a kettes típusú cukorbetegség esetén. Az eredmények egyre inkább azt igazolják, hogy a krómkiegészítés valóban hozzájárul a vércukorszintjének szabályozásához.
Természetesen a cukorbetegségben szenvedők orvosi kezelést igényelnek, és jobban teszik, ha kezelésüket nem táplálék kiegészítőkre bízzák. Kik profi tálhatnak akkor a króm vércukorszint szabályzó, anyagcsere optimalizáló hatásából?
(μg = mikrogramm)
ÉLELMISZER | KRÓMTARTALOM (μg/100 g élelmiszerben) |
ÉLELMISZER | KRÓMTARTALOM (μg/100 g élelmiszerben) |
Kagyló | 128 | Brokkoli | 16 |
Brazildió | 100 | Árpa (hántolatlan) | 13 |
Osztriga | 57 | Mogyoró | 12 |
Datolya (szárított) | 29 | Sertéshús | 10 |
Körte | 27 | Kukorica (teljes szem) | 9 |
Garnéla | 26 | Tojássárgája | 6 |
Teljes kiőrlésű liszt | 21 | Marhahús | 3 |
Paradicsom | 20 | Hering | 2 |
Gomba | 17 |
A sportolók – különösen a nagy testtömegű atléták – sport teljesítményük fenntartásához jelentős kalória menynyiséget visznek be. Bizony nehéz és kényelmetlen dolog kizárólag teljes kiőrlésű gabonákból és alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból fedezni a napi energia igényt, így rendre egy kis édesség, üdítő, fi nom kenyér, tésztaféle is lecsúszik.
A gyakran és nagy mértékben megemelkedő vércukor szint az évek során apránként károsíthatják a sejtek inzulin receptorait. Fiatal korban ez még észrevétlen, de idősebb már észlelhetően kellemetlen. Ha az inzulin receptorok kevésbé érzékenyek, akkor a szervezet nagyobb mennyiségű inzulin termelésével igyekszik kompenzálni. A megemelkedett inzulin termelés még nem betegség, de előszobája a metabolikus szindróma betegségeinek, pl. a cukorbetegségnek. Emellett a nagymértékű cukor és szénhidrát terhelés az tartósan megemelkedett inzulin szinten keresztül megváltoztatja szervezetünk anyagcseréjét. Az inzulin masszívan gátolja a zsírégetésért felelős enzimeket, így magas inzulin szint mellett alapvetően hízásra, zsírosodásra vagyunk ítélve. Emellett a magas inzulin szint komplex módon, kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet hormon háztartását. Ahogyan a szervezet egyre érzéketlenebb lesz az inzulinra, úgy csökken az izomzat tápanyag felvevő képessége, és ezzel együtt romlik az izom teljesítménye is. A túl sok inzulin tehát fokozza a zsírosodási hajlamot és rontja az izom teljesítményét.
Mit tehetünk ellene?
1. sport: Már heti 3x20 perc izzasztó kardió edzés rövid távon is igen kedvezően hat az anyagcserénkre, javítja az inzulin érzékenységet, csökkenti a vércukor szintet.
2. alvás: A komoly kialvatlanság hosszú távon rombolja a szervezet hormon háztartását, csökkenti a tesztoszteron szintet, emeli a kortizol szintet és sajnos az inzulin érzékenység csökkentésével emeli az inzulin szintet is. Ha egészséges karcsú testre vágysz, akkor aludj napi 7-8 órát. A mennyiség mellett a minőség is fontos: aludj csendben, sötétben, jól szellőzött szobában. A zajok, fények, és a levegőtlenség szintén tönkreteszik az éjszakádat
3. táplálkozás: optimalizáld az étrendedet! Egyél magas rost tartalmú növényeket (alma, káposzta, brokkoli), iktasd ki az étrendedből az üdítőket, fogyassz napi rendszerességgel omega-3 zsírsavakat, igyál sok zöld teát, és használj krómium kiegészítést!