Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket szolgáltatásaink fejlesztésében. Továbbbi információ

Zsíros kérdés

Zsírok, olajok. Telítetlen, telített. Jó zsír, rossz zsír. Most akkor ellenség vagy barát? Mik is ezek egyáltalán? Öntsünk tiszta vizet a pohárba.
Zsírsavak

A zsírsav kifejezés nem teljesen azonos a köznapi értelemben zsírként használt anyaggal. Amit a konyhában zsírként ismerünk, azaz állati zsírként, nem más, mint a triglicerid. Ez egy olyan zsírnemű molekula, mely három zsírsav és egy glicerin kapcsolatából jött létre. A zsírsavak tehát az állati zsírok alkotó elemei. A növényi olajok ezzel szemben önálló zsírsavakból épülnek fel, és nem trigliceridekből. A zsírsvak hosszabb, egyenes molekulák, melyek telített vagy telítetlen szénláncot tartalmaznak. Noha zsírsavnak tekintenek egészen rövid láncú karbonsavakat is (például a 4 szénatomos láncú vajsavat), a természetes zsírokból és olajokból nyert zsírsavak legalább 8 szénatomot tartalmaznak. A nagyon rövid láncú zsírsavak általában fi zikailag nem zsír jellegűek, és többnyire igen büdösek. A zsírsavak nem önmagukban, hanem a glicerin nevű vegyülettel úgynevezett triglicerideket alkotva képezik a természetes zsírokat és olajokat. A zsírsavakat tehát a természetben, állati és növényi szervezetekben találjuk, nagy többségben kötött állapotban trigliceridek alkotórészeként. Magyarul: Ha zsírsavakat akarunk előállítani természetes, élő szervezetből származó zsírokból és olajokból, akkor a glicerint kell eltávolítanunk. Ez történik az emésztés során.
 

Útmutató a vitaminokhoz

Alfa és omega

A zsírsavak egyszerű, egyenes szénláncból állnak. Ennek egyik végét a görög ábécé első betűjére utalva alfa-végnek nevezzük. Itt található egy, a savas karakter kialakításáért felelős úgynevezett karboxilcsoport (-COOH), mely általában a zsírsavak vegyületképzéséért felelős. A lánc másik végén lévő szénatom a görög ábécé utolsó betűje után az omega nevet viseli.

Telített zsírsavak

A telített zsírsavak (mint például a palmitinsav) nem tartalmaznak kettős kötéseket. A telített zsírsavak egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, sűrű és viszkózus állagot alakítva ki. Így lehetővé teszik az élőlényeknek (elsősorban az állatoknak – igen, neked is és nekem is), hogy zsír formájában nagy mennyiségű energiát raktározzanak viszonylag kis helyen.

Telítetlen zsírsavak

A telítetlen zsírsavak ezzel ellentétben legalább egy kettős kötést tartalmaznak a szénláncban. A kettős kötések elhelyezkedése a láncon belül szintén nagy jelentőséggel bír. A kötések helyét meghatározhatjuk a szénlánc „elejétől” az alfa-szénatomtól számítva), vagy az ellenkező végtől (az omegaszénatomtól). Ez utóbbi névhasználat esetében beszélünk omega-3, omega-6, omega-9 stb. zsírsavakról, attól függően, hogy az omega- végtől számított hányadik szénatomon kezdődik az első kettős kötés. Minden omega-3 zsírsavban tehát az omega végtől számított 3. kémiai kötés telítetlen.

Esszenciális zsírsavaknak nevezzük azokat a zsírsavakat, amelyek az élethez nélkülözhetetlenek, de az emberi szervezet nem képes őket előállítani, tehát bevitelüket a táplálkozással kell biztosítanunk. Ezek többszörösen telítetlen vegyületek (tehát több kettős kötést is tartalmaznak). Ilyenek az omega-6 zsírsav (a linolsav) és omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, rövidítve ALA) is. Az esszenciális zsírsavakat „F-vitaminoknak” is szokás nevezni, mivel a vitaminokhoz hasonlóan kívülről kell őket pótolni. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a vérnyomás szabályozásában, illetve számos fontos vegyületcsoport előanyagaként.
 

A zsírsavak szerepe a táplálkozásban

Az ember a zsírsavakat elsősorban különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok) veszi magához. A kőkorszaki ember a napi energiaszükségletének kb. 25%-át fedezte zsír formájában, ma ez az arány 40-50%. Ezen belül is a telített zsírok mennyisége nőtt, míg az egyszeresen, de különösen a többszörösen telítetlen zsírsavaké jelentősen csökkent. Míg korábban a kétféle zsírsav aránya az ideálisnak mondható 1:1-1:2 körül volt, addig ma 4-10-szer több telített zsírt fogyasztunk, mint elődeink. Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk biztosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3 /omega-6 aránynak. Az optimális 1:3-1:5 arányhoz képest a civilizált világban átlagosnak tekinthető, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, legtöbbünk étrendje azonban ennek gyakran töredékét sem tartalmazza. A táplálkozástudományi szakemberek különös körültekintésre intenek az omega-3 zsírok kielégítő mennyiségű bevitelét illetően, az egészséges átlagembernek is megfelelő forrásból származó omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak. Ennek jelentőségéről további cikkeket olvashatsz az útmutatóban.

Míg egyes zsírsavakra feltétlenül szüksége van az emberi szervezetnek, addig a zsírok mesterséges kezelése (pl. a margaringyártás) során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak. A transz-zsírsavak fogyasztása lehetőleg teljes mértékben kerülendő, mivel ezek valószínűleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint lehetséges okozói), mint a természetes telített zsírok.

A természetben és táplálékunkban ritkák a szabad zsírsavmolekulák, azok általában valamilyen vegyülethez kötve, mint például a foszfolipidek (foszforsav észterei) vagy a trigliceridek (a természetes zsírok és olajok a glicerin és valamilyen zsírsav észterei). Szabad zsírsavak ezek lebomlásakor, emésztésekor képződnek, és a bélből többnyire már ilyen formában veszi föl a szervezet. Ott újból trigliceridekké alakulhatnak (zsírraktárak), vagy energiaforrásként használják fel a sejtek illetve különböző más vegyületek képződhetnek belőlük.

Tartalomhoz tartozó címkék: Speciális