Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket szolgáltatásaink fejlesztésében. Továbbbi információ

Omega-3 – a jó fiú a zsírok között

Általában mikor az egészséges táplálkozásról esik szó, a zsírokat esküdt ellenségként emlegetjük. Helytelenül, hiszen a zsírokat valójában nem lehet ilyen egyszerűen általánosítani. Vannak olyan élelmiszerek, melyek jó zsírokat és vannak olyanok, melyek rosszakat tartalmaznak. Csak ez utóbbiakat kell elkerülni, míg az előbbieket előnyben részesíteni.

 

Bár mostanában meglehetősen sok szó esik az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatásáról, sokak számára még ma sem teljesen tisztázott, hogy pontosan miért is fontosak a szervezetünk számára. Ódákat zengenek arról, hogy előnyösen befolyásolják például a szem, az agysejtek és az idegsejtek működését, de az immunrendszer megfelelő működését is támogatják. Legtöbben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepükről, például a koleszterinszint szabályozására gyakorolt jótékony hatásukról ismerik ezeket a zsírsavakat.

Mi is pontosan ez a csodaszer?

Az omega-3 zsírsavak (írott szövegben gyakran ω-3 zsírsavakként vagy n-3 zsírsavakként említik őket) telítetlen zsírsavak, tehát kettős kötéseket tartalmaznak. (Lásd: Zsíros kérdés c. cikk)

Az omega zsírsavak közé tartoznak a többszörösen telítetlen alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA). Az emberi szervezet nem képes a nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak önálló előállítására, ezek tehát esszenciális zsírsavak.

Az alfa-linolénsav (melyet gyakran egyszerűn csak linolénsavként emlegetnek) három egyforma térbeli elhelyezkedésű kétszeres kötést tartalmaz. Színtelen, olajszerű folyadék. A természetben az úgynevezett száradó olajokban, például a lenolajban található meg. Az emberi és az állati szervezet nem tudja felépíteni, szintetizálni.

Az eikozapentaénsavat – mely fontos egyéb vegyületek bioszintézisének kiindulási anyaga- a medicina is hasznosítja, gyógyszer formában egyebek között szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére. Az étrendileg bevitt EPA és DHA 250 mg feletti napi bevitel esetén bizonyítottan támogatja az egészséges szívműködést.

A dokozahexaénsav (DHA) egyik különlegessége, hogy megfelelő dózis esetén (min. napi 250 mg) bizonyítottan jótékony hatással rendelkezik mind a látásra, mind a memória működésére. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben a klasszikus „manager vitaminok” és memória serkentő készítmények egyik kedvelt összetevőjévé vált az omega-3.

Mit, hol, mennyit?

A tengeri halak (például a hekk, a makréla, a lazac, a tonhal, a tőkehal, a szardínia) az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai. A hazai halak közül a busa tartalmazza jelentősebb menynyiségben. Ezen kívül kisebb mértékben hidegen sajtolt növényi olajokban (olíva-, szója-, lenmag-, kendermag-, repceolaj), dióban, mogyoróban, hüvelyesekben is található. A javasolt omega-3 zsírsavbevitel a gyermekek számára 300-1300 mg, felnőttek számára 1300-2000 mg naponta.



Mire figyeljünk?

Omega-3 zsírsavakat célszerű folyamatosan, életvitel-szerűen fogyasztani. Az omega-3 készítmények többsége tengeri halból vagy rákból származik, így felmerül az esetleges nehézfém szennyeződés kérdése. Sajnos az óceánok vize egyre több nehézfémet (ólom, higany, nikkel, stb) tartalmaz, melyek a szervezetben mérgező nehézfémsókat képeznek. A nehézfémektől az élőlények nem tudnak megszabadulni, így szervezetükben felgyülemlik. Minél öregebb és nagyobb egy tengeri hal, annál nagyobb valószínűséggel gyűlt össze a szervezetében jelentős mennyiségű nehézfém, mely a hal vagy a halolaj elfogyasztásával szervezetünkbe juthat.

Az európai élelmiszer szabványok kötelezik a gyártókat, hogy csakis nehézfémtől mentes omega-3 készítményt hozzanak forgalomba. Fontos, hogy csakis ellenőrzött, jó minőségű omega-3 forrást fogyasszunk.

KIS ÉRDEKESSÉG
Az 1980-as évek elején, a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának Távolkeleti Tudományos Központjában két biológus arra a felismerésre jutott, hogy Ázsia csendes-óceáni partján élő tengerisünök (Echinoidea) egyik fajának nemi mirigyeiben, emésztőszerveiben és páncéljában meglepően eikozapentaénsav található. Ázsia egyes részein ezt a tengerisünfajt az élelmiszeripar már eddig is hasznosította: ivarmirigyeiből készítik az ínyenccsemegének számító, úgynevezett „tengerisün-kaviárt”. A tengerisünök nemi mirigyeiben az eikozapentaénsav mennyisége az összes bennük levő zsírsavnak több mint a 30 százalékát teszi ki. A legnagyobb eikozapentaénsavkincsesbánya a hímek ivarmirigye.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin